Wings fostrad domare till TV-Puckens slutspel

29 september, 2016

Wings gratulerar Mathias Ramberg som ska döma TV-puckens slutspel i Malmö den 2-6 november 2016. Mathias, som är född 1995, är fostrad i Wings. Både som spelare (Team 95/J18) och domare.

  • Det är jätteroligt för Mathias och vi kan vara stolta över det fina uppdrag han fått, säger Johan Karlsson, ordförande i Wings. Att döma slutspelet i TV-pucken inför fullsatta läktare, hetlevrade hockeyspelare och ledare och massvis av TV-tittare är förstås en fantastisk erfarenhet och merit, även i det civila livet. Det handlar om att utan tvekan fatta många snabba beslut, som kan vara helt avgörande. Det är inget velande och ingen långbänk. Domare utvecklar värdefulla egenskaper som många som skriker på dem saknar. Mod och civilkurage till exempel.

Mathias inledde sin domarkarriär som föreningsdomare. Han började med motsvarigheten till den domarkurs som ägde rum i lördags i Pinbackshallen. Sedan blev Mathias distriktsdomare och därefter domare på regional nivå. Mathias har redan fått några matcher i Hockeyettan. Prestationskraven ökar successivt liksom kraven på utbildning

  • Jag klarade av samtliga kurstester (teori, istester och Cooper-test) med bra marginaler och hoppas att få chansen att döma flera matcher i Hockeyettan redan i år, även om jag nu har siktet inställt på TV-pucken.

Varför har du lyckats så bra som domare?

Det finns många faktorer som väger in, säger Mathias. Den kanske viktigaste orsaken är att jag fått en jättebra utbildning i Wings. Särskilt tacksam är jag för allt stöd jag fått från Per Lennerup, Jonas Hammarsjö och Tom Nikander Samuelsson. De visade intresse och sporrade mig att fortsätta utvecklas. Jag är också en positiv person som inte bryr mig så mycket om vad andra tycker och tänker om mig. Det tror jag är en ganska bra egenskap som domare.

Domare, även väldigt unga föreningsdomare, får ju ofta höra båda det ena och det andra från spelare, ledare och publik. Vad säger du om det?

Ja, vad ska man säga. Det är ju rätt sorgligt speciellt när vuxna människor skäller på ungdomar som håller på att utbilda sig. På den här punkten måste det till en förändring i attityden. Vi måste alla hjälpa till att säga till dem som beter sig illa. Det är redan för få domare. Alla gör fel ibland. Men utan domare blir det ingen match. Så enkelt är det.

Vad är fördelarna med att vara domare?

Glädjen, intensiteten och kamratskapen! Det är väldigt kul och utvecklande att döma. Det är action och man måste vara i nuet. Det gäller också att hålla formen. Annars hänger man inte med.

Vad gör du när du inte dömer?

Jag pluggar molekylär bioteknik på Uppsala universitet. Det är andra året av fem. Sedan blir jag civilingenjör. Jag hänger med kompisar och tränar en hel del, även karate. Ser en och annan hockeymatch.

Till sist. Hur går det för Wings mot Huddinge på söndag?

Huddinge är ett topplag så det blir nog tufft. Men Wings verkar ha en glöd som jag inte sett på länge. Så det kan bli en rejäl kamp. Hoppas på vinst.

fullsizerender

Ad